Kouluttajana Pirjo Lastikka Lapualta. Paikalla oli meidän Jalasjärven hakuporukkaa useamman hengen verran ja erittäin rattoisa päivä saatiinkin aikaiseksi  Ilmajoen Riistavallilla :)

Piitu oli mulla työn alla sekä aamupäivällä että illalla. Ajatuksena käydä läpi meidän ilmaisussa olevia ongelmia, eli pudottaa rullaa liian aikaisin, ei aina vie suoraan maalimiehelle ja se että jos minä pysäytän koiran näytöllä, niin ei oikein tahdo jatkaa ilman toista käskyä.. Eli sellaisia tosi turhia pisteenmenetys juttuja tuolla skaboissa... 

Eka rata oli ihan kisamainen, eli ukot multakin piilossa. Alkumatka mentiin tosi huonolla pistotuksella. Teki vinoja ja työskenteli taaksepäin. (Lohdutukseksi kaikki muutkin koirat tekivät samaa tuossa alussa, mikälie?) n. 100m kohdilta alkoi vähän paremmin pistottamaan. Pistojen parantamiseen ihan risteily treeniä ja maalimies kun tekee hyviä tyhjiä. Palkkaa hyvistä tyhjistä keskilinjalla. Ja vaatii, eli uusii vaan jos tekee huonoja. Pirjo lähettää osaavan koiran aina keskilinjalta vain uudestaan, ei enää etene metsään päin. Risteily on enemmän tottelevaisuus liike kuin etsintää ja se opetetaan ihan erikseen ja vaaditaankin koiralta. Mun pitää nyt vielä vähän puntaroida että miten rupean tuon Piitun kanssa tuon asian suhteen menemään. Itselleni on ollut tärkeintä että koira työskentelee halukkaasti ja löytää. Sehän osa tehdä hienoja pistojakin, mutta riippuu tosi paljon tuuliolosuhteista, eli hakee tuulen avulla alueen hakeutumalla tuulen alle enempi vähempi.... Mikä sitten näkyy varsinkin jos tuulee kohtisuoraa keskilinjaan nähden, sinne ylätuulen puolelle on tosi vaikea saada menemään syvälle. Jos nyt ei tuohon työskentelyn pistotukseen niin puutu, mutta hyviä vinkkejä tuli mm. tuosta takaisin kutsusta alueesta ja voishan tuolle yliheitotkin ehkäpä opettaa... Sillä sais vähän enempi rytmitettyä tuota hommaa, kun nyt pääasiassa Piitun lähetän, ilmaisen sille etenemissuunnan ja jään odottamaan seuraavaan lähetys kohtaan notta millon se sieltä metsästä suvaitsis tulla :) Eli ei ihan hallinnassa ole tuo touhu. Tuokin on vaan niin kaks piippunen juttu, että jos sitten kutsun koiraa kun se on rullan kanssa tulossa, niin eikös se napsahda nollille?? , eli en oikein uskalla kutsua koiraa liiaksi metsästä, vallankaan kisoissa.  Itse ilmaisun kanssa ei tällä radalla ja kolmella ukolla tullut nyt mitään ongelmia. Otettiin kaikkiin ilmaisut. Ei edes sillä, kun koitin kaatua ja pysäytin Piitun siinä. Jatkoi silloin itsenäisesti matkaa. 

Toisella radalla ajatus tehdä sitten ilmaisuja oikein urakalla. Tehdä kaatumisia niin että maalimies lähtee pakenevana pois piilolta ja koiralle vähän vielä lisää draivia viedä ukolle. Meidän vinot pistot kostautuivat heti alussa, kun Piitu jätti etukulman tarkastamatta ja tuuli painoi hajun pois alueelta, joten kyllä siinä millin tarkassa pistotuksessa ois puolensa ;)Tässä mentiin vähän pieleen alussa, kun jo ekalla pistolla mentiin niin kamalan ryteikön läpi että pari kertaa Piitu pysähtyi siinä. Muuten vielä ok. Toiselle taas kaatuminen ja nyt ei sitten enää oikein tahtonut lähteä viemään. kolmannella sitten ilmeni tämä meidän rullan pudotus liian aikaisin. Oli käynyt ja pudottanut rullan jo niin kaukana ettei sitä edes nähty sen suussa. Toisella pistollakin pudotti jossain 10m päässä minusta ja vielä uudestaan ukolle hakemaan rulla suuhun. Nyt ok. Sitten tätä rullan pudottamista nähtiinkin oikeastaan jokaisella loppu pään ukolla ja jouduttiin lähettämään uusiksi hakemaan rullaa. Pudotti joko metsässä tai sitten saattoi juosta jonkun letkan jälkipään ihmisen tykö ja pudottaa siinä :) Kummallinen juttu, ehkä siinä nyt meni pasmat jotenkin sekaisin. Loppuun vielä pari suorapalkkaa ja yksi näyttö.. Piitu myös nyt hoksasi että siirtyvät maalimiehet löytää kätevästi kun menee edelliselle piilolle ja hakee sietä kautta... voihan, ei ole sitten aikaisemmin tuota vielä hoksannut, joten nyt loppui helpot treenit sen suhteen :)  Reseptiksi mennä nyt ihan kentälle hiomaan tuo ilmaisun kuvio täysin kuntoon. Tämä nyt toivotavasti oli vain yksi treeni missä meni näin pahaksi tuo tiputtelu. Piitu aloitti juoksun nyt maanantaina, joten ehkä silläkin oli osuutta asiaan.

Hyvää oli päivän treeneissä, että tuttia ei tarvinut kantaa kertaakaan. Revittäminen ennen radalle menoa tuntuu auttavan tosi hyvin siihen. Saa purra pahimmat paineet pois. Eikä reagoinut hämypiiloihin muutoin kun tarkistamalla ne hyvin. Vauhti riitti molemmilla radoilla loppuun asti. Iltapäivän radan jälkeen oli kyllä aika piipussa,... ihan hoiperteli matakalla autolle. Uskollinen kumppani tuo Piitu joka antaa kyllä aina kaikkensa <3