Kokeen jälkeen mentiin seuraavaksi päivää Poriin kuuntelemaan Päivi Lilljegreniä. Pitkän linjan malinois kasvattaja ja MM- tason kilpailija. Ihan mielenkiinnolla odotin päivää ja ihan hyviä juttuja sieltä tulikin. Mä olen loppuviimein hirveän vähän kulkenut viime vuosina missään seminaareissa kun tuntuu että jokaiseen ongelmaan on ratkaisu löytynyt Keuruun käynnillä :D tai Kannuksen kouluvuosina tuli imettyä sieltä toki myös valtavasti tietoa. Kertaus on kuitenkin opintojen äiti ja pitkälti tuttuja asioita tuolla Päivin semmassa käytiin läpi. Ei niitä vain osaa aina miettiä oikein tai oikeassa paikkaa koiralle. Nessan kanssa menin sinne nouto-ongelman vuoksi, jos tulisi jotain uutta ideaa siihen. Eli tuo sen raivostuttavan hidas palautus ja kapulan pureskelu loppumatkasta ennen kuin istuu eteen, siinä saattaa ottaa ihan hyvänkin otteen, mutta se matka ennen sitä. Koitettiin ensinnä liinassa haukuttamista, kapulasta taistelemista ja siitä eteen istumaan, no tämä ei tuntunut tuottavan muuta kuin lisää suun liikettä Nessalle. Hyvin nopeasti Päivi tämän totes ja vaihdettiin suunnitelmaa kolmionoutoon. Tätä on Miiakin joskus ehdottanut, mutta apparittomuus on se mun ikuinen tekosyyni olla työstämättä jotain asioita sen pidemmälle :) Nyt on kuitenkin seuraaminen saatu aika kivalle mallille kevään aikana appareiden avulla (siis suom. apusilmien jotka siellä kommentoi perässä millon saa palkata..) Jos nyt koittasin kuitenkin.. siis Appari liinaan kiinni, haukutusta/ saalista kapulaan, minä juoksen kauas ja annan joko noutokäskyn tai luoksetulokäskyn. Appari varmistaa että koira joko ottaa kapulan tai lähtee luoksetuloon. Jo parilla toistolla tuo tuntui tehoavan seminaarin aikana ja Nessa tuli jopa laukalla eteen ja piti paremmin kapulaa. Eli koitetaan nyt tätä pienenä kuurina, jos päässä klikkais jotain ja saatais siihen kapulan palautukseenkin hyvä draivi vielä. Sinänsä ongelman laatu ei ole mikään maata kaatava, mutta olisi se hieno saada mieluummin eri- noudoista kuin eh tai pahimmillaan h tuon takia. Toinen treeni tuota tehtiin pari päivää seminaarin jälkeen, kaatosateessa ajoin Kauhajoelle kentälle tekeen koiran kanssa kaksi noutoa :D Kyllä tuntui taas älykkäältä toiminnalta tää koiraharrastus!! Jotain se tuottaa, Nessa puri kiinni kapulaan, irrotus vasta kolmannella käskyllä :P

Muuten seminaarissa oli hauska seurata varsinkin nuoria belgi edustajia, pääosa koirista oli aika nuoria ja saman tyyppisiä ongelmia, lähinnä vireen nostoa yms. taidettiin olla kokenein koirakko Nessan kanssa. Tuntuu ettei tuo malinkaan vietti ihan itsestäänselvyys ole nuorena ja tietyssä mielessä ihmisillä tuntuu olevan aika suuria ennakko-odotuksia näiden suhteen.. kiirekin jossain mielessä. Nessa on kyllä opettanut mulle valtavasti koirasta, erilaisesta malista. Näitäkin on niin kovin monen laisia. Avain sanat mun mielestä on suhde siihen koiraan, kiireettömyys tällaisen koiran kanssa. Pienin askelin alkuun. Kyllä näissä moottoria on valtavasti, se pitää vaan saada esiin ja tekemään se koira sulle töitä :) Nyt 3.5v ikäsenä tuo koira on täyttä kultaa! Alle vuotiaana tottis oli yhtä saalis kyttäystä, ilme jotain ihan muuta kuin nyt. Reilu vuoden ikäsenä kun saatiin haukku auki niin lähti asiat rullaamaan. Vähempi oli silloin ehdottomasti enemmän tämän kanssa.

Eilen käytiin ekaa kertaa jäljellä kisan jälkeen. Heidille kiitos :) Kilometrin jälki, muksut oli matkassa, joten ihan ei vihtinyt kahta tuntia vanhentaa, ehkä tunnin oli ikää kun lähdin ajamaan. Jana- jana- jana..... mitenhän tuota työstäis tuolla. Oppi meidän peko treeneissä kyllä aikanaan etenemään, mutta tekee sellaista S- kuviota siinä koko ajan edessä.. + että on ottanut tämän kevään jokaisella janalla takajäljen. Melkeen jo tiedän että pitää koira kutsua toiseen suuntaan kun ottaa jäljen. Jäljen otto on myös aina vähän sellainen epävarma, ajaa korkealla nenällä ensimmäiset 10-30m. Muuten jälki meni hauskasti. En yhtään tiennyt miten se Heidi oli siellä mennyt, no yhden kohdan tiesin minkä jälkeen tulee käppi. Ei auta kuin luottaa koiraan. 4 käppiä oli 1km jäljelle jätetty. Hetsausta ja kehumista taas kun oli jäljessä kiinni. Nyt on mun mielestä koiralla hyvä draivi jälkeen, noin tuoreella oli vauhtia vähän liikaakin, sai pidättää liinasta koko matkan... Viimeisestä käpistä ajoi yli, tultiin tielle. Käytiin treenaamassa viimesen käpin nostaminen ja kätevästi Nessa nostikin jäljen, jäljesti takajälkeä ja löysi käpin. Näinhän me ratkaistaan tuo janaongelmakin ;) Kolme muuta ilmaisi hienosti.