Taas oli upean leirin Miia järjestänyt Keuruun maisemiin. ISO kiitos jälleen. Mukana oli varsin kattavasti porukkaa kaiksista pentueista ja itsestäni hauskinta oli nähdä tietenkin Piitun d- poikia paikalla kokonaista kolme kappaletta. Valtavan ihania pojan koltiaisia olivat jokainen :)

ESINEET

Piitun treenit alkoi perjantaina esineruudulla. 30x50 alue ja esineet mullekin piilossa, sen verran pyysin että kolme olisi aikalailla takana ja yksi edempänä. Taidettiin viidellä pistolla nostaa kaikki. Neiti teki kyllä todella hienoja pistoja suoraan sinne perälle, tosin alustakin oli nopea, joten kiva siinä oli painella täysiä, mutta kun nenä on auki niin menköön :). Ensimmäisenä nousi etuesine paluumatkalla pistolta. Palkkasin palloleikillä jo kolmannesta ja vielä viimeinenkin nousi yhdellä pistolla oikeasta takakulmasta. Hyvä neiti!

HAKU

Perjantai illalla otettiin umpipiilosulkeiset mökkien lähellä olevalla nurmikentällä. Piilot lyhtyjen alle vaan ja menoks :) Kolme piiloa ja yksi avo. Kaksi kierrosta samantien läpitte. Ensimmäisellä näyttö avoukolta, jotta tajusi mitä ollaan tekemässä. Kolme umpipiilo näyttöineen ja ajatuksena oli se että nyt lähetellään niin kauan että tajuaa sen rullan ottaa :) Noh tätä ongelmaa ei tullut ja rullat poimi nyt hyvin. Seuraavalla kierroksella olikin kolme suorapalkkaa sitten ja viimeisellä taas näyttö. Hetken siellä aivoriihi kävi kun ei palkka lentänytkään vastaan, mutta hienosti rullan poimi taas piilon tarkistettuaan ja näyttö ok. Joskopa meidän umpipiilonilmasuongelma ois tällä ratkastu :)

Sunnuntaina iltapäivällä sitten oikeat hakutreenit metsässä Pursiaisen Piian johdolla. Miia oli saanut järkättyä armeijan alueelle luvat maastoihin ja siellähän olikin aivan upeita maabunkkereita, poteroita yms :D Piitulla treeninä ottaa nyt yksi ilmaisu maapiiloon ja jos tuo sujuu, niin lopputreeni muistellaan suoria pistoja sinne reiluuuuuun 50metriin. Eka pisto siis vasemmalle ja tuohon piiloon, oli n. 20m päässä keskilinjasta. Tässä ei mitään ongelmaa tullut, tarkisti hyvin piilon ja teki ilmaisun :) Vähän meikä oli happy! Kaikki koirat kun eivät olleet osanneet tuota ilmaista, toki siinä oli jo voimakkaat tuoksutkin nytten. Sitten oikealle suorapisto ja suorapalkka, piilo oli hämyumpipiilon takana, mihin piitu ei reagoinut mitenkään, tai reagoi, mutta jatkoi heti matkaa. Tätä en nyt enää muista että jouduttiinko ottaan toinen pisto. Sama maalimies käytiin viemässä aluetta eteenpäin (syvemmälle) kolmos piiloon niin että Piitu näki minne meni. Vasemmalle tyhjä, mikä jouduttiin uusimaan, poimi kerran rullan suuhunsa myös tuossa, sain uppoamaan kyllä, mutta ei siitä kyllä oikein neliötä tullut. Pisto sinne kolmoselle, ei sekään onnistunut ensimmäisellä kun oli tosissaan varmaan jossain 80 m kohdilla tuo piilo. Toisella kyllä. Vasemmalle yhdellä pistolla löytö ja viides ukko ääniavulla oikealle. Tämäkin taisi kerrasta onnistua. Kivat treenit ja ehdottomasti positiivisinta oli tuo onnistunut ilmaisu. Pistojen suoruutta ja pituutta tässä saa työstää vielä ja saada noita tyhjiä tuonne väliin lisää. Piitu sai kehuja motivaatiosta ja ohjaaja kuulemma rauhallinen :) Jos tulee jotain sivupoikkeamia yms, niin laitetaan vain uudestaan menemään, vaaditaan että sinne mennään.

Toko

Katjan ja Anna-Bellan opastuksella käytiin kahtena päivänä läpi tokon evl liikkeitä. PALJON tuli treenattavaa... :) Olen mm. luullut että etäisyys merkille on 5m, ja samoten etäisyys merkiltä ohjatun noutokapuloihin vain tuo 5m... se onki kymmenen! Huoh, oli Piitupolo vähän pihalla kun ykskaks törppöjä ei ollutkaan ihan siinä näköpiirissä. Eli isoin asia on ehdottomasti saada tuo merkki vahvemmaksi. mm. ohjatussa kokonaan niin että koira tippuisi saaliilta takaisin laumavietille odottaessaan merkillä lupaa lähteä noutamaan. Menee nyt niin tohinoissaan sinne ja ei kykene keskittymään. Suuntamerkit paremmaksi ja varmemmaksi. Ohjatussa olisi suotavaa että koira lähtee lenkillä merkiltä noutamaan kapulat kaarella, ei siis suorinta reittiä. Tähänkin saatiin hyvää ohjetta mennä siihen matkalle "vastaan" kun antaa noutokäskyn niin koiran pitäisi tulla ensin kohti ja sitten vasta lupa mennä noutamaan. Koitetaan.

Ruutuun saatiin useita toistoja kun molempina päivinä tehtiin kaksi kiekkaa ja taisin kolmella kiekalla ottaa ruudun. Meillä on siis se makupala-alusta siellä ruudussa ollut nyt koko ajan. Siitä hyvä että jos se onnistuu kerrasta, niin se on sitten siinä. Piitu ei vain osaa hahmottaa vieläkään ruutua itsessään, eli missä kohtaa pitäisi olla. Eli jos lähetys menee pieleen eikä painakaan suoraan etumerkkien välistä ruutuun, niin se on suurinpiirtein sitten siinä, en saa tuota ohjattua erikseen ruutuun... Tähän kehotettiin tekemään niitä paikan hahmotustreenejä mitä aikanaan teinkin paljon. Eli koira vain pyydetään ruutuun ja kun on oikealla paikalla niin kehu ja palkka. Annetaan koiran ehdottaa oikeaa paikkaa itse. Mennä kerroilla saatoin tehdä sen mokan, että pysäyttelin koiraa ja annoin sitten taas uutta ruutu käskyä. En antanut Piitun itse tarjoilla paikkoja... ehkä näin ja siksi meni mönkään sillon. Nyt siis uutena reseptinä se että odotan vain niin kauan että tarjoaa oikean paikan ja siitä palkka vasta. Voi kuulemma mennä varttituntikin ennen kuin hoksaa edes lähteä liikkeelle tarjoamaan---- :) Koitetaan. Makupala-alustaa varmasti pidän kyllä jatkossakin. Sinällänsä pidän sitäkin aika selkeänä, koska jos alustaa ei ole, tietää että pitää pysähtyä ja odottaa palkkaa multa. Toistoja toistoja! otti nyt häiriöitä kentällä muuten olevista merkeistä yms ja tuo etäisyys merkiltä mun luo kans teetti ongelmia, ei oikein osaa hahmottaa sitä ruudun paikkaa lähetyspaikaltakaan nytten :(

Seuraamista katsottiin. Siinä isoimmat asiat tokoa silmällä pitäen on varmasti mun kävelytekniikka, käännöksissä, nopeuden vaihdoksissa yms. Esim käännöksiä ei kannata tehdä niin piikkimäisinä, mitä olen pk kentällä tehnyt, vaan pyöreämmät kulmat. Piitun seuraaminen sinällään ei ole priimaa tokoon, painaa vähän päällä ja pieni poikituskin siinä on. Tämä asia nyt annettaneen olla, koska ei kuitenkaan ykköslaji ole ja tässä vaiheessa enää aika mahdotonta saada täysin muutettua. Muuten kun pitää todella hyvin paikkansa seuraamisessa. Takapään käyttöön saatiin uutta treenivinkkiä myös, eli ihan reilusti peitsataan sivuttain yms, ei sitä pelkkää pyörimistä paikallaan :) Oikealle paikallaan käännöksiä pitää treenata, pakittamista.. kaikkea :D ISO asia seuraamisissa on tuo Piitun pikku pilli kurkussa. Tahtoo tulla sivulle otoissa ja perusasennosta liikkeelle lähdöissä aina... Tuopa onkin taas unohtunut vallan, kun oli jo aikanaan ihan hyvälläkin mallilla, mutta nyt en ole siihen taas puuttunut ja tulee sieltä herkästi.. Neuvoksi jopa sellainen että häädän koiran kentältä jos ei ole hiljaa, pienimmästäkin pihauksesta ulos. Pieni paine yleensä kyllä tuon saa hiljaiseksi ja täytyy kyllä kokeilla.

Idioottiringissäkin tuo pieni poikittaminen kostautuu noissa jäävissä, eli on nekin vähän kierot, väistää askeleen vasemmalle pysähtyessään. Tuohon pitää kyllä puuttua ihan oikaisemallakin noita( on viimenen vuosi vain varmistettu sitä että ylipäänsä tekee oikeat liikkeet ja mielellään nopeasti), mutta vinkkinä saatiin idariin muuttaa kävelyrätaa vähän vinoksi oikealle ja kun koira väistää vähän vasemmalle, niin jääkin itseasiassa vähän suoremmaksi suhteessa neliön sivuun... tämä täytyy muistaa käyttää hyödyksi. Hyvä vinkki tuli myös siihen että miten erottaa pk- ja tokon jäävät nytten. Pk:sssa kun istuminen tulee aina ensin. Kannattaa tehdä aina kulma vasemmalle ennen seisomista! muista muista :)

Paikalla oloja treenattiin molempina päivinä. Istumista treenasin aluksi ihan yksin muutaman toiston niin että menin piiloon ja tulin varsin pian pois. Nyt ei painunut kertaakaan maahan ja korvatkin taisi taittua vain kerran :D Taisi meidän sulkeisista olla jotain hyötyä. Otettiin molempia sekä istumista että paikalla makuuta ryhmäliikkeenä. Ihan hienosti meni molempina päivinä molemmat kerrat. Pitää ottaa toistoja tähänkin vain. Voihan tuo olla että selkeyttää koirallekin kun oppii molemmat omina liikkeinään, niin ei tulisi niitä vaihtoja välissä.

 

Mitähän muuta... varmasti moni annettu ohje jo jäi sanomattakin, täytyy varmaan raahata tää kompuutteri seuraavalle leirille heti mukaan ja näpytellä kentän laidalla :D Kiitos kaikille koulutajille ja Miialle järjestelyistä. Ens kevään päivät on jo kalenterissa! Nähdään taas kaikki!